Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Ta witryna używa plików cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz je w każdej chwili zmienić. Szczegóły znajdziesz w polityce plików cookie.

Gotowanie

Na płycie elektrycznej:

  • Używaj pokrywek do garnków - bez pokrywek zużyjesz 30% więcej energii elektrycznej
  • Nie gotuj zamrożonych produktów - odmroź w mikrofalówce
  • Grzej na maksimum do momentu zagotowania - potem zmniejsz moc grzania płyty
  • Garnek nie może być mniejszy niż grzejące go pole
  • Używaj naczyń o płaskich dnach - naczynia, które nie przylegają całą powierzchnią dna do płyty, zużywają do 50% więcej energii
  • Używaj szybkowarów do produktów wymagających długiego gotowania - ograniczysz zużycie energii nawet o 60%

Nowa płyta kuchenna

Są 3 rodzaje płyt elektrycznych:

  • Płyty indukcyjne - sprawność do 90% (najoszczędniejsze)
  • Płyty ceramiczne - sprawność do 60%
  • Płyty żeliwne - sprawność do 55%

Płyty indukcyjne wymagają użycia specjalnych garnków stalowych.

Płyty ceramiczne mają użyteczne funkcje:
  • Zmienna strefa grzania - można używać różnych garnków
  • Funkcja rozpoznawania średnicy garnka
  • Wskaźnik wykorzystania ciepła resztkowego

Gotowanie wody

W czajniku elektrycznym:

  • Zawsze gotuj tyle wody ile rzeczywiście potrzebujesz
  • Każdorazowe zagotowanie wody w ilości większej od potrzebnej o 250 ml (jedna szklanka), powoduje w ciągu roku zwiększenie kosztów energii o ok. 30 zł (przy 8 gotowaniach dziennie)
  • Zagotuj wodę w czajniku i dopiero wtedy przelej ją do garnka. Czajnik jest dużo sprawniejszy niż płyta elektryczna, dlatego takie postępowanie może zmniejszyć zużycie energii nawet o 30-50%
  • Odkamieniaj czajnik - kamień wydłuża czas gotowania

Nowy czajnik elektryczny

  • Teflonowa płyta grzewcza zapobiega osadzaniu się kamienia
  • Większa moc czajnika to szybsze gotowanie i mniejsze straty energii
  • Płytka grzejna zamiast grzałki pozwala zagotować mniejszą ilość wody
  • Głośny dzwonek pozwala zwrócić uwagę na koniec gotowania - zapobiega to kilkakrotnemu gotowaniu